RePlay

 

Stephen BelberTape című drámája alapján„Tudod mi jutott eszembe? Ha már tényleg nem ugyanaz a csávó vagy, mint 12 éve, akkor nem eshet olyan nehezedre a bocsánatkérés ... hiszen ezt a szörnyűséget egy korábbi éned követte el, akihez már semmi közöd, jól mondom? De csak tegyük fel, játsszunk el a gondolattal, hogy – ne adj isten – ugyanaz a fazon vagy, aki képes ilyesmire … hát tudod, Viktor … ez esetben egy szimpla bocsánatkérés Zsuzsitól, még bőven kevés is … Nincs igazam?”
Kik?
A Replay a Trainingspot Társulat szobaszínházi előadása. Mindennemű stilizációtól mentes, reális idejű és terű – néhány kivételtől eltekintve – kellék és jelmez nélküli élő történés, a nézőkkel egy és ugyanazon helyiségben, pár centire egymástól.

Kiknek?

Elsődleges alappillére, hogy a színdarabnak nincs állandó játékhelye, ellenben előzetes egyeztetés után házhoz visszük! Ehhez semmi egyébre nincs szükségünk, mint egy nyitott házigazdára, az általa felajánlott lakásra és a meginvitált közönségre. A megrendelő és vendégei, egy krimit meghazudtoló fordulatokkal rendelkező, izgalmas konfliktushálóba csöppennek bele, a játszók segítségével.

Kikről?

A cselekmény szerint két néhai középiskolai barát találkozik egymással, akik a lehetőségeikhez mérten tartják a kapcsolatot. Életük egymásétól merőben különbözőképpen alakult, és sokáig talányos, mi dolga lehet kettejüknek egymással. Mi köti össze őket a 12 évvel ezelőtti középiskolai élmények óta? Lassan, de biztosan derül csak ki a találkozás igazi apropója, és hogy milyen szerepet játszott kettejük múltjában a harmadik karakter.

Miért érdemes látni?


Mert a színdarab kiválóan megállja a helyét egy klasszikus, Agatha Christie krimi parafrázisaként, ahol a szereplők addig nem hagyják el a szobát, amíg le nem lepleződik a bűnös.

Mert az anyag működik miniatűr társadalmi látleletként, ahol azonos korú, de különböző anyagi és szociális hátterű karakterek reflektálnak tágabb és szűkebb értelemben vett környezetükre, érdekes kérdéseket felvetve a jelenkori magyarországi körülményeikre és lehetőségeikre vonatkozóan.

Mert az előadás felveti a kérdést, hogy mettől meddig tart a kompetencia, a hatáskör és felelősség, abban az esetben például, ha egy néhai barát, kvázi önmagától való megmentése a tét … Egyáltalán van-e erre reálisan lehetősége bárkinek is és milyen áron?

A Replay szövegkönyve a hazai körülményekhez igazított, aktualizált és továbbgondolt változata Stephen Belber, kortárs amerikai író Tape című drámájának. A kiadóval való kapcsolatfelvételt követően a szövegkönyvet írta Boda Tibor.


Játsszák:  1. Szereposztás       2. Szereposztás
        Jobbágy Kata          Jobbágy Kata

        Boros Ádám            Kardos János

         Boda Tibor             Boda TiborRendezte: a csapat

Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

Bemutató: 2017.01.22.

Az előadás időtartama: 80 perc.

  • IMG_2797-2
  • IMG_2815-2
  • IMG_2832
  • IMG_2840-2
  • IMG_2845-2
  • IMG_2849-2
  • IMG_2854-2